14. syyskuuta 2013

Keinonahkatekniikalla mixed media tauluja - pitkä postaus

Heippa!

Olin keväällä Suuri Seikkailu nettikurssilla, jossa Riikka ja Emmo opetti kovasti eri tekniikoita. Minä ihastuin tekniikkaan, jota kutsuttiin "keinonahkapinnan tekemiseksi". Siinä kurssilla teimme ns. negaation, eli painoimme kuvioita ns. tasaiseen pintaan. Innostuin tätä kokeilemaan myös toisella tyylillä ja siitä tykkään valtavasti. 

Olen tällä oppimallani tekniikalla nyt sitten tehnyt jo montakin taulua... joulukortti, hääkortti, taulu Mintusta, taulu teksteillä

Korttitalkoisiin olin luvannut järjestää osallistujille jonkun haasteen ja päätin sitten haastaa tekemään tätä. Tässä haasteessa meillä oli pohjana ns. kovakanvas kooltaan 13x18cm, johon on kiva tehdä vaikka hieman isompi ja näyttävämpi onnitelukortti, joulukortti tms. Materiaalit otin mukaan näihin, mutta tulijoille oli vinkattu kuvasta (vintage, valokuva tms) sopivan kokoisesta mukaan ottamisesta.

MInulla oli joulukortin (linkki yllä) lisäksi myös toinen valmis mallikortti mukaan. Se oli tämä pieni lilasävytteinen vauvakortti. Tässä ei ole vielä tekstiä... ehkä joskus tulee!

Lupasin Eurajoella tehdä kaikille ns muistilistan miten tämä homma eteni. Joten päätin sitten tehdä valokuvatun postauksen vaihe vaiheelta, tekin jotka ette olleet paikalla pystytte tekemään tämän ohjeen avulla...

Tarvitsen työn tekemiseen kanvasta, kovakanvasta tai muuta kovaa lutraamista kestävän pohjan. Gessoa, decopage lakkaa, 3-4 toisiinsa sointuvaa akryylimaalia plus musta, vesisuihkepullon, rätin, töpöttimen, siveltimen, metallikoristeita ja tuhtia pitävää liimaa: suosittelen Amsterdamin Heavy Gel Medium. Siitä litran tynnyristä riittää monelle kimppaostona liimaa pitkäksi aikaa.... joku hillopurkki tms. vastaava johon jaette sitä. Tämän liiman ns. täydellinen kuivuminen kestää 24h, siksi yhden taulun tekeminen ilman vaurioita työstävaiheena vaatii n. vuorokauden!

(HUOM! Kaikki kuvat on napsautettavissa isomman kokoisiksi)

Otan (minulle kovakanvas) alustan ja sivelen sen yltä päältä gessolla siveltimen kanssa. KUivatan kuumailmapuhaltimella tai annan jäädä kuivumaan. (ps. itse ostan kovakanvakseni HongKong liikkeestä).

Ota vanhan kirjan sivu, revi pohjalle sopivaksi. Liimaa se decopage lakalla pohjana kiinni ja vedä pankkikortilla tai muulla tasaisella ilmakuplat pois. Kuivaa työ.

Sitten aletaan luomaan reunoihin tekstuuria. Olen valinnut väleineiksi ensin tuollaisen kovan harson (jota myydään juhlakoristeeksi / kattaukseksi) ja ihan talouspaperia


Leikkaan harson soviksi suikaileksi ja sovitan kuvaa samalla työhön. Tavoite on, että tuota ns. kovaharsoa ei jäisi kuvan alle tulevaksi, että ei hankaloita myöhemmin kuvan kiinnitystä!
 Kuva talteen turvaan...
Sitten lähden laittamaan verkkoja gessolla kiinni. Kiinnitän ne vain ns. ulkoreunalta, että tuota harsoa jäisi mahdollisimman paljon paljaaksi ja kiinnittämättä. Se menee piiloon myöhemmin.

 Nyt revin talouspaperin ohkasiin kaistaleisiin. Käytin ns. puolipalaista talouspaperia. Sitten gessolla ja siveltimällä tuputtamalla ne talouspaperit työn reunoille kiinnni. Riittävästi gessoa, että kiinnittyy kunnolla. Talouspapereissa on jännistä tekstuuria joka näkyy myöhemmin. Kuten huomaatte, edelleen pyrin pitämään harsoa näkyvillä.

 Minulla on se gel medium kiinteä liima tuollaisessa purkissa ja laitan sitä puutikulla. Laitan sinne tänne pienen kerroksen ja painelen siihen sitten metallitavaroita kiinni. Tässä työssä käytin hakaneulaa, muttereita, prikkoja ja lasihelmiä, niin ja korulenkkejä.  Muista, että liimakin kuivuu omaksi tekstuurikseen myöhemmin.

Tämän vaiheen jälkeen työ nostetaan sivuun odottamaan kuivumista. Jotta työ on helpompaa jatkossa, niin kannattaa odottaa vähintään 12h, mieluiten 24h.  Tässä kohtaa tartun valmiiseen kuivuneeseen alustaan... tämä yksilö valmistuu sitten joskus :D


 Sitten otetaan kuivumisen jälkeen taas gessopurkki käyttöön ja sivellin. Maalataan/tuputetaan kaikki metalliosat gesson alle. Jotta niihin alkaa tarttumaan maali. Tämän jälkeen kuivataan työ!

Nyt olen valinnut maalit joita aion käyttää. Suosittelen valitsemaan 3-4 toisiinsa sointuva väriä. Voi toki olla hyvinkin erilaisia sävyjä, mutta ensimmäisessä työssä en siihen vielä lähtisi. Sitten pitää olla aina se musta mukana, tai ihan tumma tumma ruskea. Mutta musta mieluiten tuomaan kontrastia lopulliseen tulokseen.
 
Sitten otin pohjavärin ja maalaisin koko työni huolellisesti sillä sävyllä. Kaikki kolot ja välit.
Keskeltä missä oli teksti niin laitoin reippaasti maalia, suihkaisin vettä päälle ja pyyhin rätillä turhat pois, että teksti jää vielä näkyviin. Nyt alkaa olla harson alkuperäinen väri jo aika hyvin piilossa. Kuivaa työ ennen seuraavaa vaihetta.

Nyt tehtävät alkaa hieman toistumaan. Yläkuvassa näet myös minun rättini ja tuputtimeni.
Lakkakerros päälle tasaisesti koko työn päälle ja kuivata työ!

 Seuraavan värikerroksen vuoro. Tätä tulee vielä hyvin runsaasti, mutta kuitenkin tarkoitus on tässä kohtaa jo kevyesti hingata turha väri pois, että alta kuultaan tuo pohjaväri. "turhan värin poistamista" helpottaa vesipullolla suihkiminen. Mene pieni osa kerraallaan, kuten vasemmassa kuvassa. Ettei maali ehdi liikaa kuivua. Kuivata työ. Lisää decopage lakkakerros ja kuivata.

Nyt on vahvemman punaisen vuoro. Tässä vaiheessa minä tuputan värin, suihkin vettä ja rätillä hinkaan turhat värit pois. Joka värikerroksessa pistän maalia myös keskelle, mutta veden avulla poistan turhat pois. Kuivata, lakkaa ja kuivata!

Tummin punaisesta sävystä. Entistä vähemmän tuputan väriä, paremmin yritän saada tumman kontrastin koloihin ja hinkaan ylimääräisen pois. Kuivatus, lakka ja kuivatus.

Sitten on mustan vuoro. Tästä olen monen kanssa kinannut, että laittaako vai ei. Pilaako vai ei. Itse uskon vieläkin, että pitäälaittaa, se kruunaa sen lopputuloksee. Nyt se pitää saada vain sinne koloihin tuomaan pientä kontrasti... Jossain vaaleissa sävyissä voisi kokeilla myös hyvin tumman ruskeaa, mutta musta on paras. Olen joka työssäni käyttäny (vaaleanpunainen, lila, ruskea, sininen ja aina toiminut). Sitten tämän jälkeen kuivataan, lakataan  ja kuivataan vielä kerran.

Sitten lakkasin kuvan tähän työhön. On minusta tärkeää ensin lakata maalin päälle, kuivattaa ja sitten vasta lakata kuva. Sillä jos lakkaa kuvan samalla kuin maalin, niin maalista voi lähetä väriä irti ja siirtyä kuvaan. Näin ei tule suttua vahingossa. KUivataan

Nyt olemma tilanteessa, jossa jokainen voi itse päättää miten jatkaa.
kuinka koristelee, yms... 

Tässä työssä olen käytttänyt myös noita ihania vahoja, 
joita Paperilohikäärme myy. Näistä oli puhetta jo korttitalkoossa. Näitä voi sormenpäällä levittää työn päälle (sormi lämmittää vahaa, ja pyörittämällä sitä työhön, tulee työhön sellainen metallinen ja vahamainen ilme, joka tuo lisää syvyyttä). Näistä on valitettavasti tällä hetkellä pula Elinalla, mutta yrittää saada niitä nopeasti lisää tukusta.

Omaan työhöni levin tuota pearl moon väristä vahaa ja lopputulos tällä hetkellä tälläinen ilman koristeita:



Jälkimmäisen tein Eurajoella punaruskealla ja tässä samaa vaha pinnassa. 

Ei muuta kuin kokeilemaan, jos jaksoitte tänne ohjeen loppuun asti!

Jehkotar

6 kommenttia:

Mervi kirjoitti...

Upeat, kiitos;-))m

Kaija kirjoitti...

Todella upeat,kiitos ohjeesta!

Mummukka kirjoitti...

Hieno ohje, monelle varmaan tarpeen. Mustan laittaminen on varmaan makuasia, mutta itse myös laittaisin silleen, että hinkkaisin paljon pois että jää sinne koloihin ja muualle ja toki riippuu työstä jättääkö sitä mustaa enenmpi tai vähempi. Korostaa työtä kuitenkin kivasti se musta väri, kunhan ei kokonaan sillä peitä ;)

Minni kirjoitti...

Kiitos hyvästä ohjeesta. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla mahdollisimman pian. Noiden erilaisten tehosteaineiden sekä vahojen kanssa on kiva puuhailla.

Elina Stromberg kirjoitti...

Ihania töitä ja hyvät ohjeet. Kiitos!

Mindy kirjoitti...

Juuuu..... nyt keräämään kaikkea mahdollista "rihkamaa", ett on tarvikkeita valmiina. Nappeja, muttereita ja prikkoja löytyy varmaan ja sideharsoakin, tänään ihan epähuomiossa tarttu ketjua ja pikkuisia pyykkipoikia mukaan Sinellistä. Sitten vaan inspistä odottelemaan ;)