15. tammikuuta 2009

Kuivapastellikynät!

Heippa teille kaikille!

Olen saanut jonkin verran kysymyksiä, että mitä kyniä on kuivapastellit ja miten niillä väritetään. Olen pääni puhki miettinyt, että miten sitä voisi demota... en keksinyt oikeasti!

Mutta lyhyen selostuksen laitan tähän ja jos joku pääseen Riihimäen blogitapaamiseen, niin voin näyttää kuinka minä niillä toimin!Lyhyesti

Kuivapastellikynä on puuvärin näköinen kynä, mutta siitä käytetään kuivapastellinimitystä. JOku viisaampi voi ehkä tietää kertoa mitä kaikkea se nimi oikein sisältää, mutta tälläinen itseoppineen kuvaus on sellainen " että se väri ja värijälki on jauhoisempi kuin tavallisessa puuvärissä tai akvarellipuuväreissä).

Itseltäni löytyy merkkejä "Stabilon Carbohtello" (näitä oli jollain nettikaupoilla myynnissä - oliko se Heinikka ja Paperinauha, en nyt muista) ja "GioGandon Softpastel" kynät. Jälkimmäiset ovat itselleni ollut parempi hankinta, mutta molemmat toimii!

Lisäksi tarvitset somppeja/stumppeja (millä nimellä sitten kukin kutsuukaan) ja mahdollisesti lisäapuna voisi olla luomivärisieni tai joku muu vastaava, minulla on noita kuvan alimpana olevia sienikyniä. Mutta olen aloittanut kokonaan tämän touhun noilla luomivärisienillä. Oma mielipide on sitten, ettei tuo topsy toimi tässä lainkaan- kuivapastelli tarvitsee mahdollisimman pehmeäkärkisen stompin (minun näkemys tämäkin - saa kertoa jos muita mielipiteitä)

Kuva kynistä ja stompeista!Itse käytän kyniä kerrostaen, eli ensin laitan alle perushentoa väriä ja laitan sitä oleellisiin kohtiin hennosti sipasten. Kuten alla olevasta kuvasta näette.Tämän jälkeen otan stumpin ja alan pyörivin liikkein levittää tätä väriä kuvaan. Väriä riittää yllättävänkin isolle alueelle ja saat häivytyksiä kivasta himmentyä kauemmas ja kauemmas. Suosittelen käyttämään samaa stumppia samoille väreille - mutta alussa pärjää pienemmälläkin valikoimalla. Itselläni on käytössä n. 20 stumppia ja se kattaa hyvin väriskaalan.

Periaatteessa stumpilla levitys on tässä ihan samanlaista kun öljyllä toiset värittää, mutta kuivapastelli kaipaa hieman hentoisempaa otetta, ettei paperiin jää viiruja ja väristä tarpeettomia vetojen jälkiä.Lisäilen hiljalleen värejä tummempaan päin mennen.

Tässä toinen esimerkki sitten tuon hatun värittämisestä yhdellä kynällä.

Sitten lisätään väriä - nyt vähän harvempiin kohtiin sitä väriä!
Kuivapastellissa on se hyvä puoli, että jos väriä sattuu menemään yli reunojen, niin pyyhekumilla lähtee irti. Tosin kannattaa yrittää pysyä rajojen sisällä, mutta pienet ongelmat saa kadotettua.

Itse tykkään tästä tavasta värittää ihan valtavasti. Helppoa, varsin nopeakin oikeastaan ja ei tarvitse pläträtä veden eikä öljyn kanssa!

Toivottavasti tästä oli edes jotain apua. Ja tosiaan jos joku haluaa, niin voin näyttää Riihimäellä, kuinka minä sen teen!!!

~ Taru ~

5 kommenttia:

Pirkkis kirjoitti...

Iso kiitos sulle! Nyt tiedän minäkin, mitä nuo kynät on. Ja tosiaan näyttähän se helpolta kun sen osaa ;o)

Maaret kirjoitti...

Riihimäellä sitten kunnon livedemo, kiitos:)

Karita kirjoitti...

Kiitos juu... Livedemoilut aina tervetulleita :) vaikka kyllähän tämäkin aukaisi kuivapastellikynien saloja. Tapaamista odotellessa :)

eikku kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Itselläni on nuo 'Giocondat' ja samansuuntaisesti olen käyttänyt, mutta varmaan liian raskailla vedoilla ja minun stumpit on liian kovia, luulen.
Mistä löytäisi tietoa Riihimäen tapaamisesta - missä se on ja monelta? Asun Tervakoskella, eli vieressä ja mielelläni tulisin paikalle, jos se ei ole 'rajatulle joukolle'.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanan näköistä!
Mistähän näitä Suomesta saa, edellä mainituista verkkokaupoista en ainakaan löytänyt...?